SRČANE BOLESTI

Srčani mišić ne sadržava neki specifični enzim koji ne bi bio prisutan i u drugim organima, ali sadržava mnogo enzima koji sudjeluju u energijskoj mijeni tvari, a najviše CK, AST i LD. 

U infarktu miokarda ti enzimi izlaze iz nekrotiziranoga tkiva i prelaze u cirkulaciju. Zato je za infarkt miokarda karakteristično naglo povećanje aktivnosti CK-a, AST-a i LD-a u serumu. Aktivnost CK-a i AST-a počinje se povećavati već 5-6 sati nakon infarkta, nakon 24 sata obično doseže maksimalno povećanje, zatim se u roku 3-5 dana vraća na vrijednosti unutar referentnog intervala. Isto se ponaša i LD. 

U serumu se obično najviše poveća aktivnost CK-a (veće značenje ima određivanje mase CK-MB).

MIŠIĆNE BOLESTI –MIOPATIJE

Povećanje pojedinih enzima CK, AST, LD, GLIKOGEN FOSFORILAZE nastaje i kod mišićne distrofije,u distrofiji tipa Duchenne.

 U neurogenim mišićnim bolestima kao što su miotonija i miastenija, aktivnosti tih enzima obično su unutar referentnog intervala. Skeleti mišić i srčani mišić imaju sličnu enzimsku sliku, ali se ipak mogu uočiti razlike u nalazima enzimskih aktivnosti u serumu kod tih bolesti.

Simptomi:

 • miopatija uzrokuje slabost mišića(proksimalna slabost) 
 • miopatija slabi dišne ​​mišiće (mišići koji kontroliraju disanje)
 • umor
 • nedostatak energije
 • progresivna slabost sa naporima

KOŠTANE BOLESTI

Metabolička i hormonska neravnoteža mogu uticati na kosti i zglobove. Ostoporoza predstavlja slabljenje kosti kao rezultat velikog gubitka minerala iz kosti. Giht u kojem se kristali stvaraju u zglobovima ljudi koji imaju nenormalno visoke vrijednosti mokraćne (urične) kiseline u krvi.

Laboratorijski testovi mogu dati korisne podatke o mišićno-koštanim bolestima.

Kosti sadržavaju ALP, i to specifični koštani ALP. Pojačana aktivnost osteoblasta se prikazuje u većim aktivnostima ALP-a u djece. Patološki je aktivnost ALP-a povećana u rahitisu, Pagetovoj bolesti i hiperparatireoidizmu. ALP se stvara i nalazi i u drugim organima, jetri, crijevu, bubregu i posteljici.

RAHITIS

Rahitis je bolest gdje kosti postaju mekane, zbog čega mogu nastati deformacije, naročito kostiju pod opterećenjem. Rahitis i osteomalacija stanja su karakterizirana poremećenom mineralizecijom osteoida, koštanog matriksa. Rahitis se pojavljuje u djetinjstvu dok kosti rastu, a osteomalacija je poremećaj u odrasle osobe. Genetski defekt uzrokuje nenormalnost bubrega koja omogućuje fosfatima da se izlučuju u mokraću. U pubertetu dolazi do povećana ALP 2-3x, ali nije znak patologije nego rasta.

Kod rahitisa, poremećena je mineralizacija kostiju uzrokovana neodgovarajućom ponudom kalcija zbog manjka ili malapsorpcije vitamina D. Uzrok može biti i poremećeno stvaranje kalcitriola.
Simptomi kod djece su:

 • smanjenje čvrstine kostiju lobanje, simetrično okoštavanje čeone i parijetalne kosti (četvrtasta glava), 
 • zadebljanja hrskavice na mjestu spajanja grudne kosti i rebara-rahitične brojanice, grudni koš je deformisan,
 • kasnije se javljaju kifoza i deformiteti nogu ( O ili X noge),
 • mišići su mlitavi,
 • javljaju se teški tetanički grčevi. 

OSTEOPOROZA

 Osteoporoza je najčešća metabolička koštana bolest, a karakterizira je smanjena koštana masa i poremećena mikrostruktura kostiju, popraćene većom sklonošću prijelomima.

Kosti sadrže minerale kao što su kalcij i fosfor, koji ih čine čvrstim i gustim. Da bi se održavala gustoća kostiju tijelu treba odgovarajuća opskrba kalcijem i drugim mineralima, a samo tijelo mora proizvesti nekoliko hormona, kao što je paratiroidni hormon (parathormon), hormon rasta, kalcitonin, estrogen u žena i testosteron u muškaraca. 

Simptomi

Obično nema simptoma u ranim fazama gubitka koštane mase. Kada su kosti oslabljene osteoporozom, možda ćete imati znakove i simptome koji uključuju:

 • Bol u leđima, uzrokovan slomljenim ili srušenim pršljenom
 • Gubitak visine tokom vremena
 • Pognuto držanje
 • Kost koja se lomi mnogo lakše nego što se očekivalo

Trebali biste sa svojim doktorom razgovarati o osteoporozi naročito ako ste prošli kroz ranu menopauzu ili ste uzimali kortikosteroide nekoliko mjeseci odjednom, ili ako je bilo koji od vaših roditelja imao prijelom kuka.

Brojni faktori mogu povećati vjerovatnoću da ćete razviti osteoporozu, uključujući godine, rasu, izbor načina života, te medicinska stanja i tretmane.

Rizik prijeloma uzrokovanog osteoporozom je podjednak i kod žena i kod muškaraca. Dva su najveća uzroka postmenopauzalne osteoporoze,manjak estrogena i starenje. Postmenopauzalna osteoporoza rezultat je ubrzan gubitak kose kod žena.